Videojocs per a nens i nenes de primària

Hola pares i mares! He creat aquesta pàgina per informar-vos una mica, i ajudar-vos a l’hora d’escollir els millors videojocs i consoles pels vostres fills i filles (d’entre 6 i 12 anys).

En primer lloc: ELS VIDEOJOCS NO SÓN JOGUINES. Són entreteniment electrònic per a TOTES les edats. Entre els anys 80 i 90 sí que estaven dissenyats (majoritàriament) per a un públic més “infantil”, però des del 2000 en endavant, les coses van canviar radicalment. Actualment, la majoria de videojocs més rellevants i amb més pressupost, són per a majors de 18 anys.

És per aquest motiu que no n’hi ha prou amb comprar “una plei pel nen” i tirar milles. Heu d’informar-vos mínimament (tal com feu de costum quan us voleu comprar qualsevol cosa), per no caure en un catàleg de videojocs per a adults gens adequats a l’edat ni a les necessitats dels vostres fills.

Sistema europeu de classificació de videojocs PEGI (són recomanacions)

I no perquè si juguen a videojocs de matar es converteixin en uns assassins en sèrie o en uns asocials (mite fals i descartat des de fa dècades, però que arrosseguem per culpa dels mitjans i gent ignorant). Sinó perquè ja creixeran, i ja tindran temps de jugar a videojocs per a un públic més juvenil i adult. Quan podran entendre’ls, interpretar-los millor i gaudir-los correctament.

I sobretot, perquè molts d’aquests videojocs +18 (a part d’incloure un llenguatge malsonant, sexe, violència i drogues) inclouen la comunicació en línia amb altres milions d’usuaris de totes les edats d’arreu del món. De la mateixa manera que no voleu que els vostres fills es posin a parlar amb el primer desconegut del carrer … els deixareu parlar amb desconeguts online?

LA MILLOR PRIMERA VIDEOCONSOLA PER A NENS I NENES DE PRIMÀRIA (2021):

Actualment és la Nintendo Switch. Considero que les altres opcions són menys adequades per a aquestes edats. Entrem en detall: la Nintendo Switch es va estrenar el març de 2017 per 320€. És de la companyia japonesa Nintendo, que a part de produir les seves consoles, també produeix els seus videojocs exclusius. A dia d’avui és de les poques companyies de videojocs que es centren en un públic FAMILIAR (que no infantil).

Dissenyen videojocs d’alta qualitat amb la intenció que puguin ser gaudits per nens i adults, de la mateixa manera que l’estudi cinematogràfic PIXAR produeix les seves pel·lícules (Toy Story, Coco, Els Increïbles, Up, etc.).

A la Nintendo Switch li queden entre 2 i 3 anys de cicle de vida, és a dir, que a partir del 2023 (aproximadament) sortirà la seva successora i els nous videojocs que produeixin ja seran per a ella.
Per aquest motiu encara és molt bon moment per comprar-la i gaudir-la durant molt de temps. A més, és una consola supervendes (més de 80 milions d’unitats a tot el món), cosa que li assegura un gran catàleg per endavant.

La Switch té 3 modes de joc: al televisor, portàtil o en mode sobretaula (com a la imatge).

Els videojocs de la Nintendo Switch poden ser FIRST PARTY O THIRD PARTY. Els First són els videojocs creats per la mateixa Nintendo als seus estudis de Kyoto (com els Mario), i els Third són els videojocs creats per ALTRES companyies de videojocs d’arreu del món, com Electronic Arts que fa els FIFA de futbol (segur que us sona).

Per què la Nintendo Switch, i no la PlayStation 5 de Sony, o la Xbox Series de Microsoft?

 • Els videojocs First de Nintendo només els trobareu a les consoles de Nintendo, com la Switch. I són els més adequats, variats i de QUALITAT per a un públic familiar i infantil. A les altres consoles també podreu trobar alguns jocs adequats a l’edat, però MAI tants, ni de la mateixa qualitat.
 • Nintendo aposta pel mode multijugador local, és a dir, de 2 a 4 persones (i en alguns jocs fins a 8!) jugant al mateix joc, alhora, al sofà de casa, compartint bons moments i experiències. Sony i Microsoft ja fa anys que aposten pel multijugador online (en línia), amb cada jugador a casa seva, amb la seva consola i la seva còpia del joc, i la imprescindible subscripció de pagament per obtenir els majors ingressos.
 • La Nintendo Switch ofereix d’entrada 2 comandaments (els Joy-Con) que permeten jugar a 2 persones a la vegada. Les altres només inclouen un comandament amb cada consola (excepte en algun pack molt concret).
 • Els millors videojocs de Sony i Microsoft són +18 i aposten per un espectacle/competició gràfica que els nens i nenes de primària ni entendran ni valoraran.

Videojocs de Nintendo Switch recomanats

Llista de videojocs que HE JUGAT i us recomano:
(si feu clic a la caràtula s’obrirà el tràiler de cada joc a YouTube)

SUPER MARIO PARTY
Edats: a partir de 6 anys
Jugadors: d’1 a 4
Desenvolupadora: Nintendo
Un videojoc de minijocs, enfocat al multijugador. Els jugadors tiren el dau, i recorren uns taulers per aconseguir monedes i estrelles, a cada ronda juguen junts un minijoc diferent i molt divertit.
Aposta tant per la competició com per la cooperació, i pot ajudar a treballar la frustració (saber perdre i saber guanyar).


MARIO KART 8 DELUXE
Edats: a partir de 6 anys
Jugadors: d’1 a 4
Desenvolupadora: Nintendo
Un excel·lent videojoc de carreres per a totes les edats. A més, inclou opcions de configuració ideals per als petits de la casa, perquè ens permet activar (per exemple) que el kart no surti mai de la pista si encara no dominen bé els controls.
També permet l’opció d’utilitzar els giroscopis per controlar el kart (girant el comandament sencer a dreta i esquerra, com si fos un volant de veritat).


YOSHI’S CRAFTED WORLD
Edats: a partir de 6 anys
Jugadors: 1 (o 2 jugadors cooperant)
Desenvolupadora: Good-Feel (Nintendo)
Un videojoc de plataformes clàssiques en 2D (anem d’un costat a l’altre de la pantalla). Les primeres pantalles són molt fàcils i la dificultat augmenta a mesura que s’avança. Destaca per un meravellós estil artístic, amb escenaris que simulen estar creats amb manualitats infantils. I també convida a l’exploració i a la rejugabilitat perquè hi ha un munt de col·leccionables escampats arreu.


SUPER MARIO ODYSSEY
Edats: a partir de 8 anys
Jugadors: 1 (també té opció per a 2, però no és la principal)
Desenvolupadora: Nintendo
L’última entrega de la saga principal de Super Mario, d’una qualitat brutal.
Un videojoc de plataformes (córrer i saltar) i exploració, que ja demana una mica més d’experiència amb el comandament (per això us poso a partir dels 8 anys i no dels 6).
Quan els nens i nenes dominin els sticks (les palanques de control del comandament) serà un imprescindible.


ANIMAL CROSSING: NEW HORIZONS
Edats: a partir de 8 anys
Jugadors: 1
Desenvolupadora: Nintendo
Per a mi, és el videojoc que haurien de jugar TOTS els nens i nenes de primària, pels beneficis que els pot aportar.
D’entrada, és un videojoc tranquil. Un simulador de vida, on ens deixaran en una illa deserta, i poc a poc, podrem anar-la reconstruint i modificant al nostre gust. Com que el joc té molts textos, converses i menús, haurem de procurar que els nens dominin una mica la lectura i la comprensió.
L’Animal Crossing, tot i succeir en un món fantàstic, convida de forma genial a col·leccionar un impressionant catàleg d’animals, fòssils i obres d’art reals, i a potenciar la creativitat del jugador.
I com que els recursos de l’illa són finits, també obliga a gestionar correctament l’economia (en forma de monedes anomenades “baies”) en cada partida.


LUIGI’S MANSION 3
Edats: a partir de 8 anys
Jugadors: 1 (amb una opció senzilla per a 2)
Desenvolupadora: Nintendo
Una aventura molt divertida d’en Luigi (el germà d’en Mario) pels diferents pisos d’un hotel encantat. Per salvar els seus amics haurà d’explorar totes les sales i habitacions, resolent els trencaclosques i caçant els fantasmes que es trobi pel camí amb la seva aspiradora.
Un altre joc que exigeix un bon control dels sticks del comandament.


THE LEGEND OF ZELDA: BREATH OF THE WILD
Edats: a partir de 10 anys
Jugadors: 1
Desenvolupadora: Nintendo
Un dels millors videojocs de la història, reconegut a nivell mundial.
Una aventura d’acció de món obert. En Link, el protagonista, haurà d’explorar i recórrer un immens escenari en 3D, enfrontar-se a enemics i resoldre centenars de trencaclosques (santuaris) per salvar la seva terra del mal que l’amenaça.
Us poso a partir de 10 anys perquè, tot i que és progressiva, la seva dificultat podria fer que els més petits l’abandonessin a les poques hores de joc.
A més, és imprescindible una bona orientació, el domini de les ubicacions de l’escenari al mapa, i bons reflexos per superar els combats.


SUPER MARIO MAKER 2
Edats: a partir de 10 anys
Jugadors: 1
Desenvolupadora: Nintendo
Un brillant creador d’escenaris de plataformes de Super Mario en 2D (les pantalles clàssiques que van d’esquerra a dreta).
Els jugadors tenen total llibertat per dissenyar el terreny, les plataformes i els enemics de cada pantalla, i després, evidentment, guardar-les i jugar-les.
Un videojoc per potenciar la creativitat. També permet compartir les pantalles creades amb altres jugadors d’arreu del món i jugar a les seves mitjançant la connexió online.


SUPER SMASH BROS. ULTIMATE
Edats: a partir de 10 anys
Jugadors: d’1 a 8
Desenvolupadora: Nintendo / Sora / Bandai Namco
Un videojoc excel·lent de lluita en 2D, però amb la diferència que no hi ha una barra de vida (com al clàssic Street Fighter) sinó que hem de fer fora del ring als contrincants per guanyar.
Més que un joc de lluita, la saga Smash Bros, s’ha convertit en una enciclopèdia i homenatge al món dels videojocs, perquè recull dotzenes de personatges, escenaris i temes musicals mítics del sector.
Si teniu nens i nenes molt nerviosos o que s’enfaden amb facilitat, haureu de gestionar correctament les seves reaccions i estar atents a les hores de joc.
El que en un principi podria perjudicar-los i agreujar el problema, ben portat, ens podria servir de “teràpia” per tractar-lo.


Llista de videojocs que NO HE JUGAT, però que també us recomano:

JUST DANCE 2020
Edats: a partir de 6 anys
Jugadors: d’1 a 6
Desenvolupadora: Ubisoft
El ja clàssic videojoc de ballar per a tota la família.
Us he posat la versió 2020, però cada any en surt una de nova amb cançons diferents. Un autèntic supervendes que convida a apartar el sofà i les butaques, i fer activitat física passant una bona estona.
Els giroscopis dels comandaments controlen els moviments dels braços per calcular-ne la precisió i atorgar les puntuacions de cada jugador després de cada ball.


NINTENDO LABO
Edats: a partir de 6 anys, sempre acompanyats d’un adult
Jugadors: 1
Desenvolupadora: Nintendo
Nintendo Labo no és un videojoc en sí, sinó una EXPERIÈNCIA entre pares i fills (o germans més grans).
Consisteix en unes làmines de cartró que s’han d’anar muntant, seguint les indicacions, per crear diferents artefactes (des d’un piano, una canya de pescar, un robot, un volant, unes ulleres de realitat virtual…).
Hi ha 4 packs diferents, però el bàsic es diu: TOY-CON 01. Un cop muntat l’artefacte, s’encaixa amb la pantalla de la Nintendo Switch i s’interactua amb el minijoc corresponent.
Però us torno a recordar que està pensat perquè l’adult ajudi a l’infant a muntar-lo i posar-lo en funcionament.


Altres jocs interessants (aquest article està en construcció, el revisaré i l’actualitzaré properament):

 • Captain Toad: Treasure Tracker
 • Super Mario 3D World + Bowser’s Fury
 • MINECRAFT
 • Pokémon Let’s Go Pikachu/Eevee
 • Super Mario Bros. U Deluxe
 • Snipperclips
 • Splatoon
 • 1-2 Switch

I per finalitzar, recordar-vos que actualment podeu trobar la NINTENDO SWITCH (normal) i la versió LITE.
Jo us recomano la versió normal, perquè la Lite (tot i ser més barata) NO es pot connectar al televisor, perquè és només portàtil.

Nintendo Switch (normal) i Nintendo Switch Lite (només portàtil)

A més, la normal inclou de sèrie 2 comandaments (els Joy-Con) que podreu utilitzar des del primer minut per jugar dues persones als jocs multijugador.

És probable que l’any 2021 surti la tercera versió de la Nintendo Switch, que seria més potent gràficament (més cara) i pensada per als jugadors més habituals, cosa que NO afectarà a la Switch normal què podrà moure perfectament els nous videojocs que surtin d’ara en endavant.

Per qualsevol dubte, o consulta, podeu utilitzar la caixa de comentaris o a través del nostre Twitter @alertajocs. Salut i a jugar plegats!

Vídeo de presentació de la Nintendo Switch

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.