NINTENDO celebra el seu 122è ANIVERSARI

El 23 de setembre de 1889, Fusajiro Yamauchi, va fundar una petita empresa artesana de cartes ‘HANAFUDA‘ (originals del Japó). El taller original continua intacte a la ciutat de Kyoto. L’any 1955, el seu besnét Hiroshi Yamauchi va viatjar als Estats Units per buscar la forma d’expandir el negoci i va associar-se amb Disney per una sèrie de cartes amb els seus personatges.

Els grans beneficis que van obtenir de l’acord amb Disney van portar a Nintendo a la seva etapa més boja, quan va provar sort amb petites experiències empresarials: una cadena de Taxis, uns Hotels de l’Amor (on les parelles sense “casa” podien mantenir relacions sexuals), un canal de TV, bossetes d’Arròs instantani, una aspiradora similar a la Roomba… però tots van fracassar.

L’any 1970, Hiroshi Yamauchi (ja com a nou cap de l’empresa), mentre passejava per la fàbrica de cartes, va veure un curiós aparell que havia fabricat un dels seus empleats (Gunpei Yokoi). Era una mena de braç extensible que servia per agafar coses a distància. Yamauchi li va encomanar la missió de fabricar-ne una bona remesa i comercialitzar-la durant la següent campanya nadalenca. Ultra Hand, així la van batejar, va vendre més d’un milió d’unitats i va donar la força a Nintendo per entrar en la seva nova i definitiva etapa.

DE LES CARTES ALS CARTUTXOS (arriba Shigeru Miyamoto)

Als anys 70 davant la proliferació del sector dels videojocs al Japó, Yamauchi va contractar al primer artista de la companyia, Shigeru Miyamoto, fill d’un amic seu que ja havia acabat els estudis universitaris. Els primers moviments que van realitzar van ser de distribució de màquines arcade, i realitzar-ne diferents versions.

Curiosament, en un dels trajectes en metro que realitzava diàriament Gunpei Yokoi, va observar com un home de negocis avorrit matava el temps prement a l’atzar els botons d’una calculadora. D’aquesta anècdota van néixer les famoses “maquinetes”, les Game & Watch de Nintendo, precursores de la Game Boy. Per altra banda, el joc per a màquina recreativa DONKEY KONG (1981) dissenyat per Shigeru Miyamoto va començar a créixer en popularitat i demanda.

L’any decisiu va ser 1983, quan els usuaris començaven a cansar-se d’anar fins als salons recreatius i deixar-s’hi la setmanada, Yamauchi va ordenar als seus enginyers que dissenyessin una màquina de baix cost, però amb les últimes capacitats tècniques perquè els aficionats podessin jugar des de casa. Així va néixer la Family Computer, abreujada FAMICOM, coneguda fora del Japó com NES (Nintendo Entertainment System), amb l’innovador comandament en forma de creueta (patentada per Nintendo) i els botons A, B, Start i Select.

El bon disseny de la primera consola de Nintendo va anar acompanyat d’un joc que va resultar-ne el detonant: SUPER MARIO BROS. de la mà de Shigeru Miyamoto. Distribuit a tot el món, va vendre més de 60 milions d’unitats i va significar l’explosió i el reconeixement mundial de la companyia. Nou edifici, nous treballadors, noves aspiracions… però mantenint sempre una forta filosofia interna. Poc o molt, tots coneixem la trajectòria de Nintendo des d’aquell moment… Game Boy (1989), Super Nintendo (1990), Nintendo 64 (1996), GameCube (2001), Nintendo DS (2004), Wii (2006) i Nintendo 3DS (2011).

Moltes anècdotes s’han quedat pel camí, com que ells mateixos van crear el seu enemic més fort (Sony PlayStation, 1994). Però s’hi una cosa ha caracteritzat a Nintendo des de la seva primera consola, ha estat l’obsessió per la innovació i per tirar endavant el sector dels videojocs. En menys d’un any estrenaran nova consola, la successora de la Wii, anomenada ‘per ara’ Wii U, i ja han iniciat les obres de construcció del seu nou edifici que dedicaran en exclusiva I+D (investigació i desenvolupament) previst per al 2014. Sí, a Kyoto.

Des de l’Alerta Jocs felicitem a Nintendo i continuarem seguint-la molt de prop.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.